Mistä luottamusmies saa tukea tehtäväänsä, Teija?

Teija (Specia – Asiantuntijat ja esihenkilöt ry) on ylitarkastaja ja Maahanmuuttoviraston luottamusmies. Hän kertoi meille, millaista tukea luottamusmiehelle on tarjolla.

Missä toimit luottamusmiehenä?

Olen Maahanmuuttoviraston luottamusmies ja edustan noin 300:a jukolaista. Joukossamme on esimerkiksi ylitarkastajia, apulaistarkastajia, ohjaajia ja erityisasiantuntijoita. Tämä on neljäs vuoteni luottamusmiehenä.

Miksi lähdit luottamusmieheksi?

Ammattijärjestöön kuuluminen on mielestäni ihmisoikeus. Motivaatio yhteisten asioiden hoitamiseen kannusti minua lähtemään luottamusmieheksi. En haluaisi elää valtiossa, jossa oikeus ammattijärjestöön kuulumiseen olisi evätty. Liittojen rooli ei rajoitu sopimusneuvotteluihin. Tarvitsemme tekijöitä myös työpaikoille puolustamaan työntekijöiden oikeuksia.

Pärjääkö luottamusmiehen tehtävässä arkijärjellä?

Arkijärjestä on aina apua ihmisten kanssa toimiessa. Luottamusmiehen rooli ei vaadi ennakkovalmistautumista eikä tarvitse olla juristi ymmärtääkseen sopimusasioita. Tärkeää on olla rohkea ja tutustua reippaasti ihmisiin ja oman työyhteisön asioihin.

Millaisissa asioissa olet tarvinnut apua?

Olen tarvinnut apua sopimusten tulkitsemisessa silloin, kun työnantajalla ja työntekijällä on erilaisia näkemyksiä esimerkiksi palkoista, lomista tai työskentelyolosuhteista. Näitä asioita ratkaistaan neuvotteluissa.

Mistä olet saanut apua?

Olen saanut apua neuvotteluihin valmistautumiseen kokeneemmilta luottamusmiehiltä. Lisäksi taustatukea tehtävään saa virastokummeilta, jotka ovat jukolaisten liittojen, kuten Akavan Erityisalojen, asiamiehiä ja lakimiehiä. Luottamusmiehille on tarjolla vuosittain myös koulutuksia, seminaareja ja neuvottelupäiviä, joissa omaa asiantuntemusta voi kerryttää.

Kenelle suosittelet ehdokkaaksi lähtemistä?

Mikäli sinulla on kipinä saada aikaan jotain konkreettista itsesi ja yhteisösi hyväksi, on luottamusmiehen asema siihen erinomainen väylä. Luottamusmiehenä vaikutat työyhteisösi ja organisaatiosi kulttuuriin ja toimit työntekijöiden äänenä. Työ voi olla onnellisuuden lähde, kun olosuhteet ovat kunnossa.

Teijan työn luonteen vuoksi emme käytä haastattelussa hänen sukunimeään.

Lue myös:

Millainen on hyvä luottamusmies, Milla Eräsaari?
Mitä luottamusmies tekee, Riina Linna?
Millaista luottamusmiehen homma on, Sonja Peschkow?
Kenen kanssa luottamusmies työskentelee, Timo Sinervo?
Mikä työpaikalla muuttuu hyvinvointialueiden startissa, Jenni Alitalo?
Mitä luottamusmies puolustaa, Kirsi-Maria Castrén-Harju?
Miksi luottamusmies on tärkeä, Martin Hausen?
Miten aika riittää luottamusmiehenä, Mirkka Kallio?