Mikä työpaikalla muuttuu hyvinvointialueiden startissa, Jenni Alitalo?
Mikä työpaikalla muuttuu hyvinvointialueiden startissa, Jenni Alitalo?
Jenni Alitalo (Kuntien asiantuntijat – KUMULA ry) on farmaseutti ja Etelä-Karjalan hyvinvointialueen varapääluottamusmies. Hän kertoi meille, miten hyvinvointialueiden aloitus näkyy myös edunvalvonnassa.
Missä toimit luottamusmiehenä?
Olen töissä Etelä-Karjalan hyvinvointialueella. Olen JUKOn varapääluottamusmies, ja edustettavana on noin 600 työntekijää. Vuodenvaihteessa 2023 Eksote ja Etelä-Karjalan pelastuslaitos muodostivat uuden Etelä-Karjalan hyvinvointialueen, joten minunkin työnantajani vaihtui.
Miten lähdit luottamusmieheksi?
Yhteisten asioiden hoitaminen on ollut minulle pitkään tärkeää. Olen ollut toiminnassa mukana vuodesta 2011 alkaen, ensin varaluottamusmiehenä ja sitten luottamusmiehenä. Vuodesta 2015 olen ollut varapääluottamusmies Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksotessa. Lähdin mukaan tutun luottamusmiehen houkuttelemana.
Miten hyvinvointialueiden startti tulee näkymään teidän työpaikalla?
Meillä muutos ei ole kovin suuri, kun Eksote on ollut olemassa jo vuodesta 2010 lähtien, ja pelastustoimikin on ollut maakunnallinen. Nyt vain nämä kaksi organisaatiota yhdistyivät. Osassa hyvinvointialueita tilanne on hyvin toisenlainen. Esimerkiksi Varsinais-Suomessa yhdistyi yli 20 organisaatiota. Erilaisten toimintatapojen, ohjeiden ja kulttuurien yhdistäminen tulee vaatimaan aikaa ja työtä.
Millaisia haasteita luottamusmies kohtaa uusilla hyvinvointialueilla?
Palkkojen harmonisointi ja uusien palkkausjärjestelmien neuvottelu ovat isoja asioita, jotka työllistävät luottamusmiehiä seuraavalla kaudella. Hetken aikaa samasta työstä voi saada eri palkkaa, ja tämä aiheuttaa varmasti kysymyksiä. Myös luottamusmiestoimintaan täytyy luoda uusia rakenteita, kun organisaatiot yhdistyivät.
Mikä muutoksessa mietityttää?
Meillä ihmiset ovat tosi luottavaisin mielin. Se tietysti mietityttää, että miten kaikki kehittämistyö tehdään, jos oma työ on jo valmiiksi tiukasti resursoitua. Hyvinvointialueilla palveluverkostoon tulee muutoksia, ja monien työpiste vaihtuu. Vaikka kaikille riittäisi töitä ja muutos olisi hyvä, niin ylimenokausi vaatii työntekijöiltä paljon. Uskon, että luottamusmiehille riittää tässä tehtävää.
Kenelle suosittelet ehdokkaaksi lähtemistä?
Luottamusmies ei ole koskaan valmis, joten tärkeää on halu oppia uutta ja kiinnostus yhteisiin asioihin. Luottamusmies on myös oman ammattialansa edustaja, joka tuo paikalliseen edunvalvontaan ymmärrystä alastaan. Siksi on tärkeää, että meitä on eri ammateista ja työpaikoista.
Lue myös:
Millainen on hyvä luottamusmies, Milla Eräsaari?
Mitä luottamusmies tekee, Riina Linna?
Millaista luottamusmiehen homma on, Sonja Peschkow?
Kenen kanssa luottamusmies työskentelee, Timo Sinervo?
Mitä luottamusmies puolustaa, Kirsi-Maria Castrén-Harju?
Miksi luottamusmies on tärkeä, Martin Hausen?
Miten aika riittää luottamusmiehenä, Mirkka Kallio?
Mistä luottamusmies saa tukea tehtäväänsä, Teija?