Etätyöstä tulee sopia kirjallisella sopimuksella
Kuluneen syksyn aikana suomalaisilla työpaikoilla on laadittu ja päivitetty etätyösopimuksia. Myös liiton työsuhdeneuvontaan on tullut runsaasti etätyösopimusten kommentointipyyntöjä ja kysymyksiä etätyösopimuksen ehtojen tulkinnasta. Hyvässä etätyösopimuksessa on sovittu etätyön pelisäännöt selvästi ja ymmärrettävästi.
Etätyöhön ei ole oikeutta eikä velvollisuutta
Etätyöhön ei voi velvoittaa työntekijää eikä työntekijällä ole oikeutta vaatia pääsyä etätyöhön. Todettakoon tässä yhteydessä, että edes koronapandemiasta johtuva maamme hallituksen antama laaja etätyösuositus ei muuttanut edellä todettua periaatetta.
Työsuhteen osapuolten tulee aina nimenomaisesti sopia etätyöstä, koska lähtökohtana on, että työsuhteessa työtä tehdään työnantajan järjestämissä tiloissa. Etätyösopimuksen on syytä olla kirjallinen, sillä sopimuksella sovitaan useammasta etätyön tekemistä koskevasta ehdosta. Etätyösopimus tarkoittaa ensi sijassa työntekijän ja työnantajan välistä sopimusta työn tekemisestä muualla kuin työnantajan tiloissa. Vaikka töitä tehdään muualla kuin varsinaisella työpaikalla, työtä tehdään työnantajan työvälineillä, ellei toisin sovita.
Etätyösopimuksessa on sovittavaa, mitkä ovat etätyönä tehtävät työt. Kaikki työt eivät onnistu etätöissä, jolloin työnantajan tulee huolehtia siitä, että työntekijä voi tulla työpaikalle suorittamaan työsopimuksensa mukaisia velvoitteitaan. Etätyön kesto voi olla lyhytkestoista, säännöllistä tai kokoaikaista ja lisäksi etätyösopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva, jolloin sopimuksen irtisanomisehdoista tulee myös sopia ennakkoon.
Etätyösopimuksen tärkeimmät ehdot
Etätyön tekemisen paikka on tärkeä sopia siten, että etätyön tosiallinen toteutuminen onnistuu. Työnantaja voi edellyttää, että etätyötä saa tehdä vain työntekijän kotona, jolloin etätyö esimerkiksi mökiltä käsin estyy. Toisaalta etätyön tekemisen paikkaa saattaa rajoittaa työnantajan vaatimus olla valmiudessa ilmestyä työpisteelle lyhyellä varoitusajalla, mikä tosiasiallisesti rajoittaa etätyön tekemisen paikkaa merkittävästi. Siten etätyön tekemisen paikkaa on syytä pohtia useammasta näkökulmasta huomioiden matkustamiseen vaadittava aika. Matkustuskorvauskäytäntöistä etätyön yhteydessä on myös syytä sopia tarkasti etätyösopimuksessa. Erityisesti on syytä sopia siitä, mikä on työmatka ja mistä työmatka alkaa, sillä näillä on suora vaikutus niin työaikaan kuin matkakorvauksiin. Etätyötä ulkomailla käsitellään jäljempänä erikseen.
Etätyössä on voimassa normaali työaika ja etätyöpäivään kuuluvat lepotauot. Työpäivän pituus on tavanomainen ja etätyössä voi syntyä lisä- ja ylityötä, kuten työpisteelläkin tehdessään työtä. Etätyösopimuksessa saattaa kuitenkin olla nimenomainen ehto siitä, että etätyössä ei saa tehdä ylityötä tai tehtyä ylityötä ei korvata. Tällöin jää työntekijän vastuulle huolehtia, että työaika tulee noudatetuksi ja jos ylityötä on välttämätöntä tehdä, asianomaisesta korvauksesta tulee keskustella esimiehen kanssa.
Etätyössä työntekijän tulisi erityisesti kiinnittää huomiota tietosuojaan. Työntekijää sitovat etätyössä samat salassapito- ja muut velvollisuudet kuin normaalisti työpaikalla. Siten ollessaan etätyössä työnantajan antamia tietoturvaohjeita tulee noudattaa ja on työntekijän vastuulla huolehtia, etteivät työnantajan työvälineet joudu ulkopuolisten käyttöön. Ulkopuolisilla tarkoitetaan myös perheenjäseniä. Luottamuksellisia keskusteluja täytyä käydä niin, että luottamuksellisuus säilyy, ja luottamuksellisen aineiston säilyttämisen ja hävittämisen pitää tapahtua tietoturvaohjeiden mukaisesti. Jos on tarvetta lukolliselle kaapille aineiston säilyttämiseen, työnantajan kanssa kannattaa sopia kaapin lainaamisesta työpaikalta tai kaapin hankintakustannusten korvaamisesta.
Etätöissäkin työtä tehdään työnantajan työvälineillä ja työnantaja vastaa myös välillisistä kustannuksista. Näin esimerkiksi työnantaja maksaa nettiliittymästä, jos se on välttämätön työn tekemiseen. Toki, jos työnantaja toteaa, ettei anna työvälineitä kotiin eikä maksa etätyöstä aiheutuvia kuluja, etätyön tosiallinen tekeminen saattaa estyä, jollei työntekijä hyväksy syntyviä kustannuksia. Myös työergonomiasta vastaa työnantaja etätyössäkin. Työnantajan kanssa voi sopia tarvittavien huonekalujen hankkimisesta kotiin tai lainaamisesta työpaikalta.
Etätyötä tekevät kuuluvat työterveyshuollon piiriin, mutta edelleen työnantaja määrittelee työterveyshuollon toimipaikan. Etätyösopimuksella voidaan sopia, että esimerkiksi akuuteissa tilanteissa työntekijä voi käyttää muutakin työterveyshuollon toimipaikkaa kuin nimettyä tietyllä alueella tai ympäri Suomen.
Vakuutuksesta täytyy sopia erikseen
Työnantajan tulee vakuuttaa työntekijät pakollisella työtapaturma- ja ammattitautivakuutuksella. Tämän vakuutuksen suoja kattaa vain osan etätyössä sattuvista työtapaturmista. Työpaikalla lakisääteisen vakuutuksen turva on voimassa varsinaisen työn tekemisen lisäksi myös muussa työpaikan tavanomaisessa toiminnassa ja tauoilla. Vakuutussuojaan sisältyvät myös ruokatauot työpaikan lähistöllä ja työmatkat. Etätyössä lakisääteisen vakuutuksen turva on voimassa vain työtä tehdessä. Vakuutuksen suoja loppuu, kun työtä ei tehdä.
Työnantajilla on mahdollisuus tarjota työntekijöilleen etätyötä varten lakisääteistä työtapaturma- ja ammattitautisuojaa laajempi vakuutussuoja. Vapaaehtoinen etätyövakuutus kattaa työntekijän kotona tai vapaa-ajan asunnolla tehtävän etätyön. Etätyövakuutus on voimassa myös esimerkiksi taukojen aikana. Työnantajan ottama vapaa-ajan tapaturmavakuutus on vielä laajempi kuin etätyövakuutus. Etätyösopimuksella voi sopia työnantajan kanssa siitä, että työnantaja ottaa työntekijälle lisävakuutuksen, jolloin etätyön tekeminen on yhtä vakuutettua kuin työpisteellä tehtävä työ.
Etätyö ulkomailla
Etätyöskentely ulkomaille ei ole sama asia kuin etätyö Suomen rajojen sisäpuolella. Etätyöstä ulkomailla pitää nimenomaisesti sopia työnantajan kanssa, sillä siirtyminen pois Suomesta tarkoittaa työnantajalle lisäkuluja ja työntekijän sosiaaliturvaan tulee muutoksia, jos A1-todistusta ei ole myönnetty.
Pääsääntöisesti työnantajamaksut maksetaan työskentelymaahan. Ulkomailla tehtävä etätyö vakuutetaan siis työskentelymaan lainsäädännön mukaan, jolloin työnantajamaksut maksetaan työskentelymaahan. On muutamia poikkeuksia, jolloin työntekijän sosiaaliturvamaksut maksetaan Suomeen, vaikka työ tehdään ulkomailla. Esimerkiksi lähetetyn työntekijän lakisääteiset maksut maksetaan vain Suomeen.
Eläketurvakeskuksesta voi tiedustella A1-todistuksen hakemisesta, joka on ratkaisu siitä, että työntekijä kuuluu Suomen sosiaaliturvaan. Ulkomailla tehtävä työ voi kuitenkin johtaa siihen, että työnantaja joutuu viimekädessä maksamaan työnantajamaksuja sekä Suomeen että työskentelymaahan ja hankkimaan työlupa työntekijälle.
Etätyö ulkomailla ei ole sama asia kuin työmatka ulkomaille. Työnantajan työtapaturmavakuutukseen ei kuulu kaikki etätyössä sattuneet vahingot ja sairastumiset ellei työnantaja ole täydentänyt vakuutustaan. Kuten aina matkustaessaan ulkomaille, työntekijän olisi tärkeätä hankkia myös henkilökohtainen matkavakuutus.
YTN:n sivuilta löydät listan, mistä kaikesta etätyösopimuksessa olisi hyvä sopia: https://ytn.fi/wp-content/uploads/2021/01/ytn_etatyon-pelisaannot.pdf
Teksti: Työmarkkinalakimies Anna Zibellini, Akavan Erityisalat