Henkilöstömäärä ja palkkaus kunnossa
Kuntavaaliteema 4: Henkilöstömäärä ja palkkaus kunnossa
- Laadukkaat kuntapalvelut tehdään osaavien ja hyvinvoivien asiantuntijoiden työllä.
- Kuntahallintoa ja -viestintää tulee resursoida riittävästi.
- Kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen asiantuntija-ammattien palkkaus on korjattava vastaamaan työn vaativuutta ja edellytettyä koulutusta.
Kuntien kannattaa panostaa asiantuntijoihin
Kunnat ovat merkittäviä työnantajia kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluissa. Panostaminen näiden alojen työpaikkoihin maksaa itsensä takaisin. Asiantuntevasti tuotetut palvelut edistävät kuntalaisten hyvinvointia, lisäävät kunnan elinvoimaa sekä ehkäisevät yhteiskunnallisia ja terveydellisiä ongelmia.
Kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalvelut on tuotettava asiantuntevasti. Korkeakoulutettua henkilöstöä tulee olla riittävästi myös toimintojen kehittämiseen ja henkilöstön palkkauksen tulee olla työn vaativuuden mukaista.
Asiantuntijaosaamiseen perustuvaa lähipalvelua on tarjottava kattavasti eri puolilla maata. Ostopalveluja kilpailutettaessa hankittavan asiantuntijapalvelun laatuun tulee kiinnittää erityistä huomiota.
Henkilöstöresurssien tulee vastata tehtävien määrää. Intoa kohtuuttomiin ns. yhdistelmävirkoihin tulee suitsia palvelun laadun ja henkilöstön hyvinvoinnin turvaamiseksi. Jo syntyneitä ylitäysiä tehtäväkuvia tulee purkaa hallittaviksi kokonaisuuksiksi.
Toimiva hallinto edellyttää riittävää resursointia
Julkisen sektorin toimintaedellytykset on turvattava. Riittävät ja hyvinvoivat henkilöstöresurssit kuntien hallinnossa ja viestinnässä turvaavat kuntalaisten mahdollisuudet saada tietoa palveluista ja päästä niiden piiriin.
Laadukas ja riittävästi resursoitu palvelutuotannon johtaminen on kuntasektorin kokonaistalouden kannalta edullisempaa ja vaikuttavampaa kuin osaoptimointi. Arvokkaaseen palvelutyöhön vapautuu enemmän käsipareja, kun hallinto- ja esihenkilötehtäviä ei pilkota muiden tehtävien ohella hoidettavaksi.
Asiantuntija-aloilla edellytettävä korkeakoulutettua osaamista
Kuntapalvelujen asiantunteva valmistelu, laadukas tuottaminen ja palvelujen kehittäminen edellyttävät korkeakoulutettua osaamista. Palvelujen tasoa ei saa heikentää pätevyysvaatimuksista tinkimällä.
Asiantuntija tarvitsee osaamisen täydentämistä
Asiantuntijatyön tuloksellisuus varmistetaan kehittämällä osaamista, mitoittamalla työ oikein ja hyödyntämällä joustavia työaika- ja etätyöratkaisuja. Digitalisaatio ja panostaminen avoimuuteen ja vuoropuheluun kuntalaisten kanssa edellyttävät resursointia ja osaamisen täydentämistä.
Tasa-arvoa palkkaukseen
Vastuullinen työnantaja arvostaa korkeakoulutettua osaamista myös oikeudenmukaisella palkkauksella. Vastuun, erityisosaamisen, joustamista edellyttävien sekä epäsäännöllisten työaikojen ja korkean koulutuksen tulee näkyä palkassa.
Palkkatasa-arvoa edistetään korjaamalla kunta-alan naisvaltaisten asiantuntija-ammattien – erityisesti kirjasto-, museo-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisoalojen – palkkaus vastaamaan työn vaativuutta ja edellytettyä koulutusta.
Myös projektityöntekijät ansaitsevat kunnon palkan. Palkoissa ja palkkiossa on huomioitava työn sivukulut, eläkemaksut ja lomakorvaukset.