Elinvoimaa tuovat kulttuuripalvelut
Kuntavaaliteema 1: Elinvoimaa tuovat kulttuuripalvelut
- Hyvin resursoidut kirjasto-, museo- ja kulttuuripalvelut vahvistavat kuntien elinvoimaa.
- Näiden palvelujen on oltava kaikkialla Suomessa kansalaisten saatavilla.
- Palveluja on tuotettava riittävin asiantuntijavoimin.
Kulttuuri luo turvallista arkea
Kaikille avoimet kirjasto-, museo- ja kulttuuripalvelut kiinnittävät meidät yhteisöömme ja luovat osaltaan turvallisen arjen. Kulttuuri on yhteisömme liimaa, joka auttaa rakentamaan identiteettiämme ja antaa mahdollisuuksia osallisuuteen. Kulttuuri kannattelee.
Kulttuurin investoiminen luo elinvoimaa ja hyvinvointia
Kunnat ovat merkittäviä työnantajia kirjasto-, museo- ja kulttuuripalveluissa. Panostaminen näiden alojen työpaikkoihin maksaa itsensä takaisin. Hyvätasoiset kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut ovat vetovoimatekijöitä: ne houkuttelevat paitsi asukkaita, myös osaavaa työvoimaa ja matkailijoita.
Tarvitsemme investointeja kulttuurihankkeisiin ja rakennuksiin kuten kulttuuritiloihin. Näillä investoinneilla on sekä henkisesti että aineellisesti elvyttävä vaikutus kuntaan.
Ilman kunnon resursseja palvelut eivät toimi eivätkä kehity
Hyvätasoisten ja houkuttelevien kirjasto-, museo- ja kulttuuripalvelujen tuottaminen kustannustehokkaasti edellyttää osaamista, jonka perusta on korkeakoulutuksessa. Korkeakoulutettua henkilöstöä tulee olla riittävästi myös toimintojen kehittämiseen. Palvelujen tasoa ei saa madaltaa pätevyysvaatimuksista, palkkatasosta tai työhyvinvoinnista tinkimällä.
Kansalaiset tarvitsevat omaehtoisen oppimisen mahdollisuuksia
Kirjasto-, museo- ja kulttuuripalvelut sekä taiteen perusopetus ja vapaa sivistystyö tarjoavat kenelle tahansa mahdollisuuden oppia, kehittyä ja rentoutua. Niiden avulla voimme paremmin pitää huolta omasta toimintakyvystämme ja hyvinvoinnistamme.
Kirjastoilla on informaatiotulvan aikakaudella erityisen tärkeä monilukutaidon kehittäjän rooli. Monilukutaito merkitsee taitoa hankkia, yhdistää, tuottaa ja arvioida eri muotoista tietoa eri tilanteissa. Kansalainen tarvitsee monilukutaitoa osatakseen tulkita muuttuvaa maailmaa ympärillään.
Hyvinvointia ja terveyttä yhteistyöllä
Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on kunnan keskeinen tehtävä. Ehkäisevä työ on yhteiskunnalle huomattavasti edullisempaa kuin ongelmien korjaaminen jälkikäteen.
Kulttuurilla on tutkitusti hyvinvointia parantavia ja syrjäytymistä ennaltaehkäiseviä vaikutuksia, joita tulee hyödyntää entistä ennakkoluulottomammin kuntien ja hyvinvointialueen yhteistyönä. Sektorirajoja ylittävälle yhteistyölle on rakennettava selkeät rakenteet.
Hyvinvointia voidaan tukea myös monin julkisen ja kolmannen sektorin sekä yritysten yhteistyöllä tuotetuin palveluin.