Kansainvälinen vaikuttaminen
Kansainvälinen vaikuttaminen
Akavan Erityisalat vaikuttaa kansainvälisellä tasolla Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin kautta.
Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASK
SASK on Suomen ainoa työelämän ihmisoikeusjärjestö, jonka jäseninä on joukko suomalaisia ammattiliittoja.
SASK tukee kehittyvien maiden työntekijöitä, jotta he pystyvät parantamaan asemaansa työpaikalla ja koko yhteiskunnassa. Parhaiten työntekijöiden asioita edistää työpaikalla toimiva, itsenäinen ammattiliitto. Yhdessä työntekijät pystyvät vaikuttamaan yhteiskuntaan laajemminkin, esimerkiksi parantamaan työlainsäädäntöä ja sosiaaliturvaa. Se lisää köyhienkin työntekijöiden osallisuutta yhteiskuntaan ja sitä kautta yhteiskunnan vakautta.
SASKin tavoitteena ihmisarvoinen työ ja elämiseen riittävä palkka kaikille
SASKin toiminnan perusajatuksena on, että kestävin tapa poistaa köyhyys ja eriarvoisuus maailmasta on ihmisarvoinen työ, jolla pystyy elättämään itsensä ja perheensä. Jokaisella on oikeus turvallisiin ja inhimillisiin työoloihin.
Käytännössä SASKin hankkeissa tuetaan kehittyvien maiden työntekijöitä heidän pyrkimyksissään saavuttaa elämiseen riittävä palkkataso ja inhimillinen työelämä. Tavoitteena on, että Kansainvälisen työjärjestön ILOn määrittelemiä työelämän perusoikeuksia kunnioitetaan kaikkialla.
Akavan Erityisalat SASKin jäsenenä
Akavan Erityisalat on ollut Suomen Ammattiliittojen Solidaarisuuskeskus SASKin jäsen vuodesta 2013 lähtien. SASKin jäseninä osallistumme työntekijöiden oikeuksien parantamiseen tähtäävään vaikuttamistyöhön niin kotimaassa kuin ulkomailla.
Olemme olleet vuodesta 2017 lähtien mukana SASKin kotiapulaishankkeissa, jotka sijoittuvat Indonesiaan ja Filippiineille. Hankkeiden tavoitteena on parantaa kotiapulaisten asemaa kyseisissä maissa. Kotiapulaiset ovat yksi haavoittuvimmista työntekijäryhmistä, sillä työtä tehdään työnantajan kotona katseiden ulottumattomissa. Monissa maissa kotiapulaisia ei myöskään nähdä työntekijöinä, jolloin heillä ei ole oikeuksiakaan. Suurin osa kotiapulaisista on nuoria, kouluttamattomia naisia.
Kotimaan toimintaan kuuluu tapahtumiin sekä erilaisiin kampanjoihin osallistuminen.
SASKin lähettiläskoulutus
Akavan Erityisalojen jäsenet voivat hakea vuosittain järjestettäviin SASKin lähettiläskoulutuksiin. Lähettiläskoulutuksen suorittaneista tulee SASKin vapaaehtoisia, jotka voivat osallistua vapaaehtoistoimintaan omilla ehdoillaan. Lähettiläskoulutuksiin osallistuvien yhdistävänä tekijänä on kiinnostus ihmisoikeuksiin ja halu tietää, mitä itse voi tehdä asioiden muuttamiseksi. Tiedotamme lähettiläskoulutusten hakuajoista uutiskirjeissämme sekä verkkosivuillamme. Lähettiläskoulutukseen osallistuneella on myös mahdollisuus hakea SASKin opintomatkoille, joissa tutustutaan paikalliseen ammattiyhdistystoimintaan, työelämään ja kulttuuriin.