Yleiset työelämätavoitteet
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen
Kehitämme yhdessä jäsenjärjestöjemme kanssa suomalaista työelämää ja koulutusjärjestelmää. Vaikutamme sekä suoraan että keskusjärjestö Akavan ja neuvottelujärjestöjemme JUKOn ja YTN:n kautta.
Työmme pohjautuu arvoihin, jotka ovat
- työelämän kestävä kehitys
- oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo
- inhimillisyys
- avoimuus ja luottamus.
Yleiset työelämätavoitteemme ovat
1. Rakennamme hyvää työelämää
Edistämme tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta työelämässä tavoitteena kaikille yhtäläiset mahdollisuudet onnistua työuran eri vaiheissa ja opiskeluaikana.
Edistämme palkkatyösuhteisten, ammatinharjoittajien, itsensä työllistäjien, eri työntekomuotoja yhdistävien, työttömien, eri työlomilla ja -vapailla olevien sekä opiskelevien jäsenjärjestöjemme jäsenten asemaa ja etuja. Edistämme jäsentemme alakohtaisten erityiskysymysten ratkaisemista sopimuksilla ja lainsäädännöllä.
Parannamme työ- ja yksityiselämän yhteensovittamista edistämällä työnteon ja työaikojen joustavuutta mm. työaikapankki- ja osa-aikatyöjärjestelyillä sekä vaikuttamalla etätyötä koskevien kestävien pelisääntöjen puolesta. Vaikutamme vanhemmuuden kustannusten tasaamiseksi miesten ja naisten työnantajien välillä.
Neuvottelu- ja sopimustoiminnassa edistämme henkilöstöedustajien valintaa ja heidän toimintaedellytystensä parantamista. Vahvistamme jäsenjärjestöjemme jäsenten neuvontaa ja tukea paikallisessa ja yksilötason sopimisessa.
Vahvistamme erityisesti työehtosopimuksettomilla aloilla työskentelevien työelämätietoisuutta ja parannamme heidän asemaansa työsuhdeneuvotteluissa.
Parannamme jäsenjärjestöjemme jäsenten mahdollisuuksia kehittää osaamistaan työuran eri vaiheissa ja edistämme jatkuvan oppisen ja itsensä kehittämisen järjestelmiä ja tukimuotoja.
Kiinnitämme päättäjien ja kansalaisten huomiota jäsentemme edustamien asiantuntija-alojen merkitykseen yhteiskunnassa ja liike-elämässä.
2. Parannamme jäsentemme palkkausta
Edistämme jäsentemme työn vaativuutta vastaavaa, oikeudenmukaista ja tasa-arvoista palkkausta työ- ja virkaehtosopimuksilla, palkkausjärjestelmiä kehitettäessä ja sovellettaessa sekä palkkasuosituksilla ja -neuvonnalla. Edistämme objektiivisten työn vaativuuden arviointimenetelmien käyttöönottoa. Tuemme henkilöstöedustajia ja yksittäisiä jäseniä työpaikkatason palkkauskysymyksissä.
Edistämme opiskelijoiden palkallista harjoittelua tavoitteena opiskelijoiden yhdenvertaiset mahdollisuudet korkeakoulujen harjoittelutukeen. Seuraamme työnantajien palkkauskäytäntöjä eri alojen harjoitteluissa. Edistämme työuransa alussa olevien työelämävalmiuksia palkkausta ja työehtoja koskevalla neuvonnalla.
3. Edistämme työhyvinvointia
Edistämme jäsentemme työhyvinvointia ja työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Vaikutamme tämän tavoitteen toteuttamiseen lainsäädännössä, työ- ja virkaehtosopimuksissa, jäsenneuvonnalla ja tukemalla työsuojeluvaltuutettujen työtä. Kehitämme jäsenpalveluita tarjoamalla tukea työssäjaksamiseen, henkilökohtaisen työkyvyn ylläpitoon ja urasuunnitteluun.
4. Kehitämme jäsentemme työehtosopimuksia ja synnytämme uusia sopimuksia aloille, joilta ne vielä puuttuvat
Yhteistyössä jäsenjärjestöjemme ja niiden jäsenten kanssa kehitämme olemassa olevien työ- ja virkaehtosopimusten sisältöä ja synnytämme uusia sopimuksia aloille, joilta ne vielä puuttuvat.
5. Huolehdimme määräaikaisten työehdoista ja poistamme perusteettomat määräaikaisuudet
Huolehdimme määräaikaisten sopimusten perusteiden hyväksyttävyydestä. Tuemme jäseniä ja henkilöstöedustajia määräaikaisten sopimusten perusteiltaan ja ehdoiltaan hyväksyttävässä käytössä.
6. Edistämme yrittäjyyden ja ammatinharjoittamisen edellytyksiä ja eri työntekomuotoja yhdistävien asemaa
Edistämme yrittäjyyden ja ammatinharjoittamisen edellytyksiä. Edistämme palkkasuhteisen työn ja yrittäjyyden yhteensovittamista vaikuttamalla sosiaaliturva-, eläke- ja työttömyysturvalakeihin ja näiden käytännön soveltamiseen. Edistämme eri työntekomuotoja yhdistävien jäsenten asemaa.