Yritysmuodon valinta ja verotus

Huom! Sivusto sisältää vastuunvapautuslausekkeen

Tekijä / julkaisija ei vastaa näillä sivuilla olevista lainsäädännön muuttumisesta johtuvista tai mahdollisista muista virheistä tai niiden aiheuttamista vahingoista.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja eli toiminimi

Yksityiset elinkeinonharjoittajat toimivat ammatinharjoittajina tai liikkeenharjoittajina.

Elinkeinonharjoittajan liike ei ole oikeushenkilö eikä varsinaisesti yhtiömuoto, vaan se on osa omistajansa toimintaa ja varallisuutta. Elinkeinonharjoittaja vastaa elinkeinotoimintaansa liittyvistä velvoitteista koko omaisuudellaan.
 
Ammatinharjoittaja on henkilö, joka ilman kiinteää osto- tai myyntipaikkaa tai vastaavaa toimipaikkaa harjoittaa ammattiaan yrittäjänä. Ammatinharjoittaja myy useimmiten palveluita ja osaamista, jotka perustuvat hänen henkilökohtaiseen ammattitaitoonsa.
 
Liikkeenharjoittaja harjoittaa elinkeinotoimintaa liikeyrityksen muodossa. Osto- ja myyntitoimintaa (tavaroiden kauppaa) harjoittavat elinkeinonharjoittajat ovat liikkeenharjoittajia. Myös kiinteässä toimipaikassa toimivat palveluiden myyjät ovat liikkeenharjoittajia.
 
Ammatinharjoittajan ja liikkeenharjoittajan välillä on lähinnä yksi merkittävä kirjanpitoon liittyvä ero: ammatinharjoittajan kirjanpitovelvollisuutta on helpotettu sallimalla ammatinharjoittajan pitää ns. yhdenkertaista kirjanpitoa, jossa tapahtumat kirjataan ns. maksuperiaatteella, eli menot ja tulot kirjataan silloin kun ne maksetaan. Liikkeenharjoittaja on sen sijaan velvollinen pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa, jossa noudatetaan ns. suorite-periaatetta: menot kirjataan silloin kun tuotannontekijä vastaanotetaan (ei siis silloin kun ne maksetaan) ja tulot silloin kun suorite luovutetaan (ei siis silloin kun asiakas maksaa laskunsa). Ammatinharjoittajakin on oikeutettu halutessaan pitämään kahdenkertaista kirjanpitoa.

Ammatinharjoittaja tekee toiminnassaan päätökset yksin ja vastaa yksin toiminnastaan myös henkilökohtaisella omaisuudellaan. Ammatinharjoittaja ei voi maksaa palkkaa itselleen, vaan hän nostaa varoja yksityisotoilla.
  
Ammatinharjoittajan verot määrätään ennakkoveroina. Verotuksessa yritystoiminnasta saatu tulo jaetaan ansiotuloksi ja pääomatuloksi nettovarallisuuden perusteella. Verotuksessa yrittäjätulo jaetaan lasketaan yhteen ammatinharjoittajan mahdollisten muiden tulojen kanssa ja lopullinen vero määrätään yhteissummasta.


Milloin kannattaa valita toiminimi:

  • toimitaan yksin
  • arvioitu tulos ei ole huomattavan suuri
  • tulos tarvitaan suurelta osin elämiseen
  • halutaan  mali, joka on byrokratialtaan yksinkertainen
  • varojen käytön halutaan olevan joustavaa

Henkilöyhtiö 

Henkilöyhtiöitä ovat avoimet yhtiöt (Ay) ja kommandiittiyhtiöt (Ky). Laki avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä sääntelee henkilöyhtiöitä.
  
Avoin yhtiö ja kommandiittiyhtiö edellyttää yhtiömiesten tekemää kirjallista yhtiösopimusta. Henkilöyhtiö tulee ilmoittaa kaupparekisteriin 3 kk:n kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta. Henkilöyhtiö syntyy yhtiösopimuksella. Avoimessa yhtiössä on vähintään kaksi yhtiömiestä, kommandiittiyhtiössä on vähintään yksi vastuunalainen ja yksi äänetön yhtiömies. Avoimen yhtiön yhtiömiesten ja kommandiittiyhtiön vastuunalaisten yhtiömiesten asema on sama. Äänetön yhtiömies toimii ainoastaan sijoittajana. Hänellä ei ole valtuuksia toimia yhtiön puolesta eikä hän vastaa yhtiön velvoitteista
  
Vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yhtiön toiminnasta ja vastuista henkilökohtaisella omaisuudellaan. Yksi yhtiömies voi yksin tehdä koko yhtiötä ja näin ollen muita yhtiömiehiä koskevia päätöksiä, ellei yhtiösopimuksessa ole sovittu toisin. Kirjallisessa yhtiösopimuksessa kannattaa sopia yhtiömiesten työnjaosta ja toimivaltuutuksista. Yhtiömiehet voivat nostaa yrityksessä varoja palkkana tai yksityisottoina.
  
Henkilöyhtiö ei ole erillinen verovelvollinen. Henkilöyhtiö on velvollinen antamaan oman veroilmoituksen, josta verotettava tulo lasketaan. Tämä jaetaan avoimessa yhtiössä yhtiömiesten ja kommandiittiyhtiössä vastuunalaisten yhtiömiesten henkilökohtaiseksi tuloksi. Yrittäjätulo jaetaan ansiotuloksi ja pääomatuloksi nettovarallisuuden perusteella.

Milloin kannattaa valita avoin yhtiö / kommandiittiyhtiö, jossa 2 vastuunalaista yhtiömiestä:

  • halutaan yhtiömuoto
  • halutaan harjoittaa toimintaa yhdessä toisen yhtiömiehen kanssa
  • halutaan mahdollistaa palkan maksaminen yksityisottojen lisäksi
  • halutaan mahdollistaa sopimussuhteet yhtiön ja yhtiömiehen välillä (esim. vuokrasopimus).


Milloin kannattaa valita kommandiittiyhtiö, jos yksi vastuunalainen yhtiömies:

  • halutaan yhtiömuoto toiminimen sijaan
  • halutaan pitää päätöksenteko itsellä yhtiömuodosta riippumatta
  • halutaan mahdollistaa sopimussuhteet yhtiön ja omistajan välillä.

Osakeyhtiö

Osakeyhtiön voi perustaa yksikin henkilö. Osakeyhtiössä määräysvalta perustuu osakkeenomistukseen. Yksityisessä osakeyhtiössä vähimmäispääomaa koskeva vaatimus on poistunut 1.7.2019. Osakeyhtiö syntyy, kun se on merkitty kaupparekisteriin.
  
Osakeyhtiöitä säännellään osakeyhtiölaissa. Osakeyhtiön perustaminen ja hallinnointi on monimutkaisempaa kuin muissa yhtiömuodoissa.
  
Osakeyhtiön merkittävä etu on se, että yrittäjä ei joudu henkilökohtaiseen vastuuseen osakeyhtiön sitoumuksista ja velvoitteista, ellei hän ole erikseen antanut esimerkiksi takausta yhtiön ottamasta velasta. Osakeyhtiö yhtiömuotona suojaa näin ollen yrittäjää yllättäviltä ja seurauksiltaan arvaamattomilta riskeiltä, esim. suurilta vahingonkorvausvaatimuksilta.
  
Osakeyhtiö on erillinen verovelvollinen. Osakeyhtiön verokanta on 20 %.

Milloin kannattaa valita osakeyhtiö:

  • halutaan rajoittaa vastuuta
  • sopimussuhteen yhtiöön mahdollisia
  • syntyy tulosta
  • osa voitosta on mahdollista jättää yhtiöön.

Osuuskunta

Osuuskunnan voi perustaa yksi henkilö.
 
Osuuskunta on yhteisyritys, jonka omistavat sen jäsenet. Osuuskunnassa päätösvaltaa käytetään ääni per jäsen -periaatteella, eikä omistusosuuden mukaisesti, kuten osakeyhtiössä.
  
Ns. uusosuuskunnalla tarkoitetaan työttömien perustamaa osuuskuntaa, jonka tarkoituksena on järjestää työtä ja työntekomahdollisuuksia työttömille. Uusosuuskunnilla on mahdollisuus hakea omatoimisuusavustusta.
  
Työttömyysturvan kannalta osuuskunnassa tulee olla vähintään 7 jäsentä, jolloin jokaisen jäsenen omistus on alle 15 %. Tällöin jokainen säilyttää palkansaajastatuksensa työttömyysturvaa ajatellen. Edellä mainittu edellyttää sitä, että kyseessä on ns. aito osuuskunta. Tämä tarkoittaa sitä, että osuuskunnan tulee itse harjoittaa liiketoimintaa eli tarjota omissa nimissään palveluita. Mikäli kyseessä on vain laskutusosuuskunta, niin sen kautta tehty työ ei kerrytä palkansaajan työssäoloehtoa.
  
Osuuskunnan toiminnan käynnistäminen ei edellytä lakisääteistä minimipääomaa, joten toiminnan käynnistäminen on yksinkertaista. Osuuskunta on erittäin joustava, koska siihen voidaan liittyä ja siitä voidaan erota helposti. Osuuskunnan jäsenmäärää ja osuuspääomaa ei määritellä etukäteen, vaan ne ovat jatkuvasti vaihtuvia.
  
Osuuskunta on erillinen verovelvollinen. Osuuskunnan verokanta on 20 %.
  
Jos olet kiinnostunut toimimisesta osuuskunnissa, saat siitä lisätietoa osoitteesta
https://pellervo.fi/tietoa-osuustoiminnasta/osuuskunta/. Voit tilata maksullisen osuuskunnan perustajan oppaan Osuustoimintakeskus Pellervon numerosta (09) 476 7501.