Yrityksen perustaminen
Yrityksen perustaminen
Huom! Sivusto sisältää vastuunvapautuslausekkeen
Tekijä / julkaisija ei vastaa näillä sivuilla olevista lainsäädännön muuttumisesta johtuvista tai mahdollisista muista virheistä tai niiden aiheuttamista vahingoista.
Toiminimi
Toiminimen perustaminen ei vaadi perustamisasiakirjoja. Toiminimi syntyy, kun toiminta käytännössä alkaa. Ennen toiminnan aloittamista tulee kuitenkin tehdä verohallinnolle ilmoitus toiminnan aloittamisesta. Ilmoitus tehdään perustamisilmoituslomakkeella (Y3).
Toiminimen haltijalla on velvollisuus ilmoittautua kaupparekisteriin, jos hän harjoittaa luvanvaraista toimintaa tai jos hänellä on pysyvä toimipaikka tai työntekijöitä. Ammatinharjoittaja voi ilmoittautua kaupparekisteriin myös silloin, kun edellä mainitut edellytykset eivät täyty. Tällä tavalla ammatinharjoittaja voi suojata oman toiminimensä. Kaupparekisteri-ilmoitus voidaan tehdä edellä mainitulla perustamisilmoituslomakkeella. Samalla lomakkeella ammatinharjoittaja voi myös ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvolliseksi.
Avoin yhtiö
Avoimen yhtiön perustaminen on säännelty laissa avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä (www.finlex.fi, laki 29.4.1988/389). Avoimen yhtiön perustaminen edellyttää kirjallista yhtiösopimusta. Perustajina tulee olla vähintään kaksi vastuunalaista yhtiömiestä. Lain mukaan yhtiömiesten tulee suorittaa yhtiölle yhtiösopimuksessa sovittu yhtiöpanos, tämä voi olla myös työpanos, joten rahapanosta ei tarvita.
Avoin yhtiö syntyy yhtiösopimuksella. Avoin yhtiö tulee ilmoittaa kaupparekisteriin 3 kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta tai muutoin yhtiön perustaminen raukeaa.
Yhtiösopimuksessa tulee vähintään mainita:
- toiminimi,
- yhtiömiesten nimet,
- toimiala,
- kunta ja
- tilikausi.
Avoimen yhtiön tulee tehdä toiminnan aloittamisesta ilmoitus verohallinnolle perustamisilmoituslomakkeella (Y2). Tällä samalla lomakkeella yhtiö voi ilmoittautua kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvolliseksi.
Kommandiittiyhtiö
Kommandiittiyhtiön perustaminen on säännelty laissa avoimesta yhtiöstä ja kommandiittiyhtiöstä (www.finlex.fi, laki 29.4.1988/389). Kommandiittiyhtiön perustaminen edellyttää kirjallista yhtiösopimusta. Perustajina tulee olla vähintään yksi vastuunalainen yhtiömies ja yksi äänetön yhtiömies. Yhtiön perustaminen edellyttää omaisuuspanosta, sillä äänettömän yhtiömiehen tulee sijoittaa yhtiöön rahapanos tai muu omaisuuspanos. Vastuunalaiselta yhtiömieheltä riittää työpanos.
Kommandiittiyhtiö syntyy yhtiösopimuksella. Kommandiittiyhtiö tulee ilmoittaa kaupparekisteriin 3 kuukauden kuluessa yhtiösopimuksen allekirjoittamisesta tai yhtiön perustaminen raukeaa.
Yhtiösopimuksessa tulee vähintään mainita:
- toiminimi
- yhtiömiesten nimet,
- toimiala,
- kunta,
- äänettömän yhtiömiehen panos ja
- tilikausi.
Kommandiittiyhtiön tulee tehdä toiminnan aloittamisesta ilmoitus verohallinnolle perustamisilmoituslomakkeella (Y2). Tällä samalla lomakkeella yhtiö voi ilmoittautua kaupparekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvolliseksi.
Osakeyhtiö
Osakeyhtiön perustaminen on säännelty osakeyhtiölaissa (www.finlex.fi, laki 21.7.2006/624). Osakeyhtiössä on yksi tai useampi perustaja. Sen perustaminen edellytti aiemmin osakepääomaa ja osakeyhtiölain mukainen vähimmäispääoma oli 2 500 euroa 30.6.2019 asti. Vähimmäispääomaa koskeva vaatimus poistui 1.7.2019. Osakeyhtiö on erillinen juridinen henkilö, joka syntyy vasta, kun se on rekisteröity kaupparekisteriin.
Osakeyhtiön perustamisesta on laadittava kirjallinen perustamissopimus, jossa on mainittava ainakin seuraavat seikat:
- sopimuksen päivämäärä,
- osakkeenomistajat ja kunkin merkitsemät osakkeet,
- osakkeesta yhtiölle maksettava määrä,
- osakkeen maksuaika,
- yhtiön hallituksen jäsenet ja
- yhtiön tilintarkastajat.
Perustamissopimukseen on liitettävä yhtiöjärjestys, jossa on oltava vähintään seuraavat seikat:
- yhtiön toiminimi,
- kotipaikka,
- toimiala ja
- tilikausi.
Osakeyhtiö on ilmoitettava kaupparekisteriin kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Ilmoitus tehdään perustamisilmoituslomakkeella (Y1 + kaupparekisterin liitelomake). Samalla lomakkeella voi myös ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin, arvonlisäverovelvolliseksi sekä tehdä verottajalle ilmoituksen toiminnan aloittamisesta.
Osuuskunta
Osuuskunnan perustaminen on säännelty osuuskuntalaissa (www.finlex.fi, laki 28.12.2001/1488). Osuuskunnan voi perustaa yksi henkilö. Mikäli perustajia on vähintään seitsemän, käsitellään perustajia työttömyysturvassa palkansaajina.
Laissa ei ole säännelty perustamisessa vaadittavaa pääomaa, vaan osuuskunnan perustajat päättävät keskenään osuusmaksun suuruuden. Näistä osuusmaksuista muodostuu osuuskunnan pääoma.
Osuuskunnan perustamisesta tulee laatia kirjallinen perustamissopimus, josta tulee ilmetä ainakin seuraavat seikat:
- sopimuksen päivämäärä,
- perustajien nimet,
- perustajille annettavat osuudet,
- osuudesta osuuskunnalle maksettava määrä ja maksuaika
- osuuskunnan hallituksen jäsenet sekä toimitusjohtaja, tilintarkastaja ja toiminnantarkastaja, mikäli osuuskunnassa on tällainen elin.
Osuuskunnan säännöissä tulee mainita vähintään:
- toiminimi,
- kotipaikka,
- toimiala,
- osuuskunnan tilikausi, ellei se ilmene perustamissopimuksesta.
Osuuskunta on ilmoitettava kaupparekisteriin kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Ilmoitukseen on liitettävä perustamissopimus, osuuskunnan säännöt ja hallituksen järjestäytymiskokouksen pöytäkirja. Osuuskunta syntyy juridisesti silloin, kun se on merkitty kaupparekisteriin. Samalla lomakkeella (perustamisilmoituslomake Y1) osuuskunta voi ilmoittautua ennakkoperintärekisteriin ja arvonlisäverovelvolliseksi sekä tehdä verottajalle ilmoituksen toiminnan aloittamisesta.
Lomakkeet yrityksen perustamiseen löydät osoitteesta www.prh.fi.
Lomakkeita saa myös te-keskuksista ja verottajalta.