Työttömälle sivutoimista opiskelua helpottavia muutoksia

– Työttömyysetuutta ei menetä, vaikka suorittaisi esimerkiksi pätevöitymiskoulutuksia tai opintoja kansalaisopistossa, kertoo työmarkkinalakimies Anna Zibellini.

Työttömän sivutoiminen opiskelu helpottui jonkin verran vuoden vaihteessa. Työttömyysetuutta ei menetä, vaikka suorittaisi esimerkiksi pätevöitymiskoulutuksia tai opintoja kansalaisopistossa. Työnhakua on jatkettava täysimääräisesti sivutoimisen opiskelun ohessa.

Työttömien mahdollisuuksia opiskella sivutoimisesti työnhaun ohessa työttömyysetuutta menettämättä parannetaan muuttamalla työttömyysturvalain opiskelua koskevia säännöksiä.

Opintojen pää- ja sivutoimisuutta arvioidaan jatkossa opintojen laajuuden perusteella vain tiettyjen, erikseen määriteltyjen opintojen osalta. Työnhakijan muilla kuin erikseen määritellyillä opinnoilla ei jatkossa ole vaikutusta työnhakijan oikeuteen saada työttömyysetuutta.

Lisäksi lyhyet, avoimessa korkeakoulussa suoritettavat opinnot ja osana työllistymistä edistävää palvelua suoritettavat opinnot eivät jatkossa vaikuta oikeuteen saada työttömyysetuutta. Lakimuutos astui voimaan 1.1.2023.

Korkeakouluopintojen päätoimisuuden arviointi säilyy

Päätoimisten opintojen ajalta työnhakijalla ei ole oikeutta työttömyysetuuteen. Opintojen pää- ja sivutoimisuutta arvioidaan jatkossakin opintojen laajuuden perusteella, kun kyseessä ovat yliopistotutkinto-opinnot ja jatkotutkinto-opinnot sekä ammattitutkinto- ja erikoisammattitutkinto-opinnot.

Lisäksi opintojen pää- ja sivutoimisuutta arvioidaan opintojen laajuuden perusteella, kun kyseessä on opiskelu vapaassa kansanopistossa ja liikunnan koulutuskeskuksessa. Sama koskee muita ammatillisia valmiuksia antavia kokoaikaisia opintoja. Myös lukio-opintojen ja aikuisten perusopetuksen opintojen kohdalla jatkossa arvioidaan päätoimisuus.

Muut kuin edellä todetut opinnot eivät siis enää vaikuta työnhakijan oikeuteen saada työttömyysetuutta. Työnhakija voi opiskella muita kuin edellä todettuja opintoja vapaasti työttömyysetuutta menettämättä. Näin työttömyysetuuteen eivät vaikuta erilaiset lyhyehköt kurssit ja koulutukset, pätevöitymiskoulutukset sekä opinnot kansalaisopistossa.

Avoimessa yliopistossa ja avoimessa ammattikorkeakoulussa suoritettavilla opinnoilla ei ole enää vaikutusta työttömyysetuusoikeuteen, jos opintojen opintosuunnitelman mukainen kesto on yhdenjaksoisesti tai jaksotettuna enintään kolme kuukautta. Opintojen keston ollessa opintosuunnitelman mukaan yli kolme kuukautta, arvioidaan opintojen päätoimisuus opintojen laajuuden perusteella opintojen alusta lukien.

Kaikista opinnoista ei jatkossa ilmoiteta työvoimaviranomaisille

Jatkossa työnhakija ilmoittaa työ- ja elinkeinotoimistolle taikka työllisyyden edistämisen kuntakokeilun kokeilualueen kunnalle vain niistä opinnoista, joiden päätoimisuutta arvioidaan.

Myös jatkossa mitkä tahansa opinnot on mahdollista osoittaa sivutoimiksi vähintään kuuden kuukauden opiskeluaikaisen vakiintuneen työssäolon tai yritystoiminnan harjoittamisen perusteella.

Lisäksi jatkossa työsuhteen aikana aloitetut opinnot eivät tule estämään työttömyysetuuden saamista, jos työttömyys johtuu työnhakijasta riippumattomasta syystä, kuten irtisanomisesta tuotannollisella tai taloudellisella perusteella tai lomautuksesta.

Ns. lyhytkestoisia opintoja koskeva sääntely ennallaan

Lyhytkestoisia opintoja koskevan sääntelyn pääkohdat säilyvät. Näitä ovat esimerkiksi erilaiset ammatillisia valmiuksia tai yritystoimintaa tukevat kurssi- ja opintokokonaisuudet, joiden kesto on yhdenjaksoisesti tai jaksotettuna enintään kuusi kuukautta. Lyhytkestoisia opintoja voi suorittaa myös ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Lyhytkestoisten opintojen osalta opintojen pää- ja sivutoimisuutta ei arvioida opintoja aloitettaessa. Opintojen pää- ja sivutoimisuus arvioidaan vain, jos työnhakijan alun perin enintään kuuden kuukauden pituisiksi tarkoitetut opinnot ovat kesken kuuden kuukauden määräajan päättyessä.

Jos työnhakijan aiemmat opinnot ovat kestäneet enintään kolme kuukautta, hänellä on jatkossa oikeus uusiin lyhytkestoiseen opintoihin, vaikka opintojen välissä työssäoloehto ei olisi täyttynyt.

Opiskelijan työnhakuvelvollisuus laajenee

Työttömyysetuuden saamisen edellytyksenä opiskelevalla työnhakijalla on velvollisuus hakea työmahdollisuuksia työllistymissuunnitelmassa tai sitä korvaavassa suunnitelmassa sovitulla tavalla ja olla valmis vastaanottamaan kokoaikatyötä. Lisäksi työnhakijalla on velvollisuus osallistua työllistymistä edistäviin palveluihin niitä hänelle tarjottaessa.

Sivutoiminenkin opiskelija on lähtökohtaisesti täysimääräisen työnhakuvelvollisuuden piirissä, mikä tarkoittaa neljän työmahdollisuuden hakemista kuukauden kestävän tarkastelujakson aikana, ellei työnhakuvelvollisuutta ole alennettu tai jätetty asettamatta. Sivutoiminen opiskelija on lähtökohtaisesti myös tavanomaisen palveluprosessin piirissä eli hänelle järjestetään työnhakukeskustelut ja täydentävät työnhakukeskustelut.

Vuoden 2023 alusta lukien omaehtoisia opintoja suorittavan työnhakijan on haettava neljää työmahdollisuutta saadakseen työttömyysetuutta. Työnhakuvelvollisuuden muutos ei kuitenkaan koske työnhakijoita, jotka eivät ole suorittaneet peruskoulun tai lukion jälkeistä tutkintoon johtavaa, ammatillisia valmiuksia antavaa koulutusta. Jos työnhakijan omaehtoiset opinnot ovat alkaneet ennen 1.1.2023, työnhakuvelvollisuuteen sovelletaan aiempia säännöksiä.

Teksti: työmarkkinalakimies Anna Zibellini, Akavan Erityisalat