Skilla ry: Omalääkärimalli tarvitsee tukipalveluja – ”Lääkäri ei saa hukkua hallintoon”
Skilla ry: Omalääkärimalli tarvitsee tukipalveluja – ”Lääkäri ei saa hukkua hallintoon”
Omalääkärimalli tarvitsee onnistuakseen panostusta ammattimaisiin tukipalveluihin. Näin varmistetaan, että palvelu toimii ja lääkäri voi keskittyä potilastyöhön, muistuttaa Skilla ry ja esittää hankkeen seurantaryhmään hallinnon asiantuntijaa.
Skilla ry on Akavan Erityisalojen jäsenjärjestö ja edustaa tukipalveluiden asiantuntijoita ja assistentteja.
Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso (ps) kertoi tiedotustilaisuudessa 19.11., että keskustelua aiheuttanut ehdotus omalääkärimallista toteutuu jo tällä hallituskaudella.
– Omalääkärimalli voi tuoda selkeän parannuksen terveydenhuollon laatuun. Malli voi kuitenkin toimia tehokkaasti vain, jos panostetaan samanaikaisesti ja riittävästi tukipalveluihin, sanoo Skilla ry.
Tukipalveluilla viitataan työtehtäviin, jotka tukevat terveydenhuollon ydintoimintoja ja varmistavat, että terveydenhuollon päivittäiset toiminnot ja potilastyö sujuvat hallinnon puolesta ongelmitta, asiakaslähtöisesti ja tehokkaasti. Näitä työtehtäviä tekevät mm. terveydenhuollon sihteerit ja osastonsihteerit.
– Tukipalvelutehtävien ammattilaiset varmistavat, että lääkärit voivat keskittyä siihen mihin heidät on koulutettu, eli potilaiden hoitoon. Lääkärien ja hoitajien työaikaa kuluu jo tällä hetkellä aivan liikaa hallinnollisiin tehtäviin kuten tietojärjestelmiin, Skillan puheenjohtaja Elina Husa sanoo.
Husan mukaan omalääkärimallin tehokas toimeenpano tarkoittaa lisäinvestointeja tukipalveluihin säästöjen ja irtisanomisten sijaan.
– Kaikkien ammattiryhmien erikoisosaamista hyödyntämällä saadaan terveyspalveluihin lisää tuottavuutta, Husa painottaa.
Skilla peräänkuuluttaa omalääkärimalliin järkevää työnjakoa. Järjestö ehdottaa, että omalääkärimallissa jokaisella lääkärillä tai omatiimimallissa tiimillä olisi nimetty hallinnollinen avustajansa. Tämä olisi esimerkiksi terveydenhuollon sihteeri tai osastonsihteeri, joka hoitaisi lääkärin puolesta mm. tietojärjestelmiin, potilastietojen sujuvaan hallintaan ja potilasviestintään liittyviä tehtäviä.
– Ehdotettu työparimalli toisi lääkäreille tai tiimeille hallinnollista osaamista, joka täydentää lääkäreiden ja hoitajien kliinistä osaamista. Mallin selkeänä etuna on, että terveydenhuollon sihteereillä ja osastonsihteereillä on usein myös terveydenhuollon osaamista, esimerkiksi lähihoitajatutkinto, sanoo Skillan toiminnanjohtaja Elina Havu.
Seurantaryhmään tukipalveluosaamista
Ministeri Juuson mukaan omalääkäriohjelmalle perustetaan nyt virallinen seurantaryhmä, johon etsitään mahdollisimman korkean osaamisprofiilin omaavia henkilöitä.
Skillan mukaan yhtenä osaamisalueena tässä seurantaryhmässä tulee huomioida tukipalvelut ja hallinnollinen osaaminen.
Skillan toiminnanjohtajan Elina Havu muistuttaa, että tukipalveluiden ammattilaiset tuntevat hyvin terveydenhuollon hallinnolliset prosessit ja voivat auttaa kehittämään niitä niin, että ne tukevat lääkärien ja hoitajien työtä mahdollisimman tehokkaasti. Näin myös ministeri Juuson pian nimittämä seurantaryhmä saisi arvokasta näkemystä kehittämistyönsä tueksi.
– Lisäksi hallinnollinen ja prosessien osaaminen voi tuoda malliin kustannussäästöjä pitkällä aikavälillä, muistuttaa Havu.
Lisätiedot:
Elina Husa, puheenjohtaja, p. 0500 435 301, puheenjohtaja@skillary.fi
Elina Havu, toiminnanjohtaja, p. 040 718 5845, elina.havu@skillary.fi