Jäsenen kokemus: ”Häirintä sivuutettiin”
Miesten häiritsemäksi joutunut mies kesti vaieten, koska koki työmarkkina-asemansa heikoksi. ”Toivon, että #metoo herättäisi työyhteisöjä tiedostamaan häirinnän. Pitäisi käynnistää homomiesten #metoo.”
Työskentelin kansalaisjärjestössä erinäisissä pätkissä 2010-luvun loppupuolella. Olen mies ja jouduin muiden miesten seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Häirintä oli fyysistä, kuten asteittain etenevää koskettelua kohti intiimialuetta sekä taputtelua ja sivelyä.
Häirintä sivuutettiin, koska sitä ei nähty tai haluttu nähdä. Olisin toivonut, että joku olisi puuttunut häirintään ja todennut, että noin ei saa toimia. Esimerkiksi esihenkilöni ei näin tehnyt. Jos vaikka ulkonäköäni kommentoitiin, kukaan ei puolustanut minua tai kyseenalaistanut kommentoinnin sopivuutta.
Kestin häirinnän vaieten. Olen kiltti ja herkkä ihminen ja kestän konflikteja huonosti. Työssäni oli myös paljon muita kuormittavuustekijöitä, joita käsittelin työyhteisön ryhmätyönohjauksessa. Myöhemmin tämä ryhmätyönohjaus loppui, enkä ennättänyt ottaa seksuaalista häirintää esille.
Työmarkkina-asemani oli niin heikko, että pyrin pitämään pätkätyöstäni kiinni kynsin hampain, kun viimein olin onnistunut työllistymään. En halunnut joutua konfliktiin työnantajani kanssa. Järjestön vakituinen työntekijä totesi, että jos työssä joutuu konfliktiin asiakkaan kanssa, työntekijällä on välittömästi oikeus yksilötyönohjaukseen. En kuitenkaan pyytänyt yksilötyönohjausta, vaikka sen tarve oli ilmeinen.
”Pitäisi käynnistää homomiesten #metoo”
Olen kokenut ja ollut todistamassa seksuaalista häirintää jo nuoruudessani työskennellessäni opintojen ohella ravintola-alalla. Humalaiset miehet lääppivät ja nipistelivät takapuolesta. Ei silloin puhuttu seksuaalisesta häirinnästä. Tuollainen käytös piti vain kestää.
Olin nuoruudessani mukana myös eräässä toisessa kansalaisjärjestössä. Viikonloppukoulutuksessa humalainen keski-ikäinen mies työnsi kätensä housuihini. Tilanne oli hämmentävä. Läsnä oli järjestön työntekijöitä, mutta kukaan ei puuttunut häirintään.
Toivon, että #metoo herättäisi työyhteisöjä tiedostamaan häirinnän. Edellisessä työpaikassani vastasin aiheeseen liittyvään kyselyyn, joten ainakin siellä ongelma tiedostettiin ja siihen pyrittiin vaikuttamaan.
Olen myös puhunut erään ystäväni kanssa, että pitäisi käynnistää homomiesten #metoo, koska homopiireissä seksuaalinen häirintä on yleistä, mutta se on tabu.
Haastattelu ja teksti: Iida Ylinen
Kuva: iStock
Työelämässä ilmenevää seksuaalista häirintää käsittelevän juttusarjamme haastateltavat esiintyvät jutuissa anonyymisti. Haastateltujen henkilöllisyys on Akavan Erityisalat -ammattiliiton tiedossa.