Akavan Erityisalojen terveiset puoliväliriiheen

Akavan Erityisalojen terveiset puoliväliriiheen

  1. Henkinen työhyvinvointi edellyttää tiukempaa lainsäädäntöä
  2. Raskaus- ja perhevapaasyrjinnän kieltoja selkeytettävä
  3. Julkisen talouden säästötoimet kohtuullisiksi
  4. Yhdistelmävakuutuksen mallista sovittava
  5. Työlainsäädännön valmistelussa huomioitava palkansaajien oikeudet
  6. Työvoimapalveluihin määräaikainen valtionavustus
  7. Aikuiskoulutustuen tilalle uusi etuus

Akavan Erityisalat on monialainen ammattiliitto. Joukkomme muodostuu 19 jäsenjärjestöstä ja niiden jäsenistä, jotka työskentelevät muun muassa kulttuurin, hallinnon, viestinnän, liike-elämän ja hyvinvoinnin parissa asiantuntija- ja esihenkilötehtävissä.

Tässä terveisemme Petteri Orpon hallituksen puoliväliriiheen:

Henkinen työhyvinvointi edellyttää tiukempaa lainsäädäntöä

Henkisen työhyvinvoinnin parantamiseksi psykososiaalista kuormitusta koskevaa lainsäädäntöä on uudistettava. Tämä edellyttää muun muassa työturvallisuuslain täsmentämistä ja psykososiaalista kuormitusta koskevan asetuksen ottamista käyttöön.

Raskaus- ja perhevapaasyrjinnän kieltoja selkeytettävä

Tällä hetkellä lainsäädäntö ei suojaa riittävän tehokkaasti syrjinnältä tai mahdollista siihen puuttumista. Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisema muistio sisältää raskaus- ja perhevapaasyrjinnän ehkäisyyn sekä perhevapaiden toteuttamiseen liittyviä suosituksia, jotka tulee saattaa voimaan.

Julkisen talouden säästötoimet kohtuullisiksi

Julkisen talouden säästötoimet on toteutettava turvaten henkilöstön hyvinvointi, työssä jaksaminen, palveluiden laatu sekä hyvä hallinto. Säästötoimien vaikutukset henkilöstöön ja työoloihin on arvioitava huolellisesti ja samalla on tärkeää varmistaa riittävät panostukset henkilöstön työhyvinvointiin ja jaksamiseen. Samalla tulee varmistaa henkilöstön kehitysmahdollisuudet yhteiskunnan mukana. Suomi ei menesty ilman hyvää julkista hallintoa.

Yhdistelmävakuutuksen mallista sovittava

Puoliväliriihessä tulee tehdä päätös yhdistelmävakuutuksen mallista ja sen rahoituksesta. Yhdistelmävakuutuksen tarjoamisen tulee olla työttömyyskassoille pakollista. Tällöin se on yhdenvertaista kassan jäsenien kannalta ja vähentää kassojen kilpailuedun ja taloudellisten riskien punnintaan liittyviä ratkaisuja.

Työlainsäädännön valmistelussa huomioitava palkansaajien oikeudet

Työlainsäädännön kehittämisessä tulee vahvistaa palkansaajien oikeuksia ja turvata työelämän reilut pelisäännöt. Määräaikaisten työntekijöiden oikeudet tulee turvata riittävästi. Lisäksi työntekijöiden irtisanomissuojan tulee jatkossakin olla riittävä, jotta työntekijöillä säilyy ennakoitavuus työmarkkinoilla. Työtaisteluoikeus on keskeinen perusoikeus, eikä sitä tule rajoittaa suojelutyön nimissä, jotta työntekijöiden mahdollisuus puolustaa oikeuksiaan säilyy.

Työvoimapalveluihin määräaikainen valtionavustus

Työllisyysalueille on osoitettava määräaikaista työllisyyspalveluihin suunnattua valtionavustusta. Panostuksella tuetaan työllisyyspalveluiden rakentamista ja nopeutetaan talouden kasvua sekä työllisyyttä.

Aikuiskoulutustuen tilalle uusi etuus

Koulutukseen kohdistuneet säästöt vaikuttavat jo nyt merkittävästi työikäisen väestön mahdollisuuksiin kehittää osaamistaan. Puoliväliriihessä on tehtävä päätös käynnistää laajempi valmistelu aikuiskoulutuksen tulevaisuudesta, jossa tulee huomioida myös korkeakoulutetuille mahdollisuus työuran ja työttömyyden aikaisen osaamistason parantamiseen.

Lisätietoja: